Het verhaal van Tibo

Tibo woont alleen met z’n papa. Hij ziet zijn papa graag, maar hij heeft ook het gevoel dat zijn papa hem niet altijd begrijpt. Zijn oudere zus Sanne is 23 jaar en woont alleen. Tibo heeft veel vrienden op school en op de jeugdbeweging, ze lachen heel wat af samen.  
 
Op een avond is Tibo alleen thuis en kijkt wat op zijn Instagram. Plots krijgt hij een berichtje van Alexa. Hij kent haar niet, maar wauw, wat is ze knap! Hij begint met haar te praten. Ze is super lief en luistert echt naar hem. Alexa vraagt om haar toe te voegen op Snapchat en ze praten heel de nacht. Na een tijdje worden de berichtjes iets spannender en Alexa daagt Tibo uit. Ze stuurt een heel erg mooie foto van zichzelf in haar blootje en vraagt hem hetzelfde te doen. Tibo heeft dit nog nooit gedaan maar hij vertrouwt haar. Ze hebben al zoveel verteld aan elkaar en het is ook een beetje spannend. Dus neemt hij ook een foto van zichzelf in z’n blootje en stuurt het naar Alexa.  

De volgende ochtend wordt hij wakker met een berichtje van Alexa. Ze vertelt hem dat hij €500 moet betalen of ze stuurt zijn blote foto naar al zijn vrienden en familie. Zij kent zelfs de naam van zijn vrienden! Tibo voelt zich misselijk, bedrogen en boos. Hij weet niet wat hij moet doen en durft dit niet aan zijn papa te vertellen!  
 
Hij zegt dat hij zich ziek voelt en gaat die dag niet naar school. Hij zoekt naar een manier om €500 te betalen. Want die foto mag echt niet doorgestuurd worden, dat overleeft hij niet. Maar hij heeft zoveel geld niet. Hij raakt in paniek en weet niet wat hij moet doen. Plots herinnert hij zich Child Focus. Ze hebben op school eens een spel gespeeld waar ze leerden dat je altijd mag bellen naar het nummer 116 000.  

Hij krijgt Elena aan de lijn. Ze luistert naar hem en haar stem kalmeert hem wat. Ze kan hem goed helpen. Eerst en vooral kan hij er ook best over praten met een volwassene die hij vertrouwt. Tibo besluit met zijn zus te praten, en samen met Elena en zijn zus durft hij het hele verhaal te vertellen aan zijn papa.  

Tibo gaat samen met zijn zus naar de politie. Elena van Child Focus heeft hem op het hart gedrukt dat hij niets fout gedaan heeft. De politieman is heel begrijpend en luistert.  

Tibo blijft zich heel ongerust voelen. Alexa zei dat ze zijn foto zou doorsturen als hij niet zou betalen. Al zijn vrienden gaan die dan te zien krijgen. Hij moet iets doen! Tibo neemt een heel erg moedige beslissing: hij maakt een verhaal op Instagram. Daarin vertelt hij wat hem overkomen is en vraagt zijn vrienden om berichtjes die ze misschien van Alexa zouden krijgen, niet open te doen.  

Elena belt nog eens met Tibo om te vragen hoe het met hem gaat. Ze vertelt ook dat ze ervoor gezorgd heeft dat Instagram het profiel van Alexa verwijderde.  

Tot zijn verbazing krijgt Tibo superveel positieve reacties op zijn Instagramverhaal. De meeste van zijn vrienden hebben de link niet geopend. Ze zeggen ook dat ze het heel moedig van hem vinden dat hij zijn verhaal gedeeld heeft. Tibo voelt zich nog steeds heel erg gekwetst, maar die berichten helpen wel enorm.