Het verhaal van Stella

Stella speelt graag gitaar, maar de laatste tijd heeft ze Roblox ontdekt. Ze speelt nu de hele tijd Roblox. Ze is vaak alleen thuis, dus kan ze op haar tablet spelen zoveel ze wil. Op een dag, terwijl ze aan het spelen is, ontvangt ze een bericht op de Roblox chat. Iemand begint een verhaal te vertellen over een hond en vraagt of zij ook een hond heeft. Stella kent de persoon niet, maar ze houdt van honden dus antwoordt ze.  

Zo begint ze te chatten met Sem. Hij is 19 jaar en Stella nog maar 12. Sem vraagt haar of ze het erg vindt om met een oudere jongen te praten. Maar Stella vindt het geweldig dat een jongen van 19 met haar wil praten. En Sem is ook nog eens heel grappig en lief. Hij geeft haar veel complimentjes. Dus natuurlijk wil ze met hem blijven praten.  

Stella vindt het allemaal erg spannend en wordt blij van het praten met Sem. Hij luistert vaak naar haar en als ze een probleem heeft, helpt hij haar met goede raad. Stella heeft het gevoel dat Sem de enige is die haar echt begrijpt.  

Op een dag heeft Sem geen zin meer om op Roblox te spelen, maar hij wil wel verder chatten met Stella. Hij vraagt of ze op Snapchat wil komen. Stella heeft geen Snapchat, maar voor Sem maakt ze een profiel aan. Stella krijgt wel het gevoel dat er iets veranderd is sinds ze op Snapchat praten. Sem stuurt haar sexy foto's van zichzelf en stelt haar rare vragen over seks. Stella vindt dit helemaal niet fijn. Sem stelt haar gerust dat ze niets verkeerd doen. Het is volgens hem heel normaal om te praten over seks en om sexy foto’s van jezelf te sturen. Misschien kunnen ze zelf eens afspreken…  

Stella krijgt buikpijn en voelt zich helemaal niet goed. Ze kan ’s nachts niet meer slapen. Stella beslist er met haar tante over te praten. Het voelt gewoon niet normaal dat iemand zo’n dingen zegt of zo’n foto’s vraagt. Toch?  

Haar tante belt Child Focus op het nummer 116 000. Ze weet dat de hulplijn van Child Focus hen kan helpen om te weten wat ze moeten doen. Ze krijgen Femke aan de lijn.  

Stella is het slachtoffer geworden van iets dat 'grooming' heet. Dat betekent dat een volwassene met slechte bedoelingen kinderen online berichtjes stuurt met een seksuele bedoeling. Ze willen praten over seks, sexy foto's of video’s krijgen of soms zelfs afspreken.  

Femke legt uit dat Stella eerst moet stoppen met praten met Sem en hem moet blokkeren. Ze moet ook foto’s van zijn berichten maken en samen met een volwassene die ze vertrouwt naar de politie gaan.  

Femke zegt ook dat het niet Stella's schuld is. Stella heeft niets fout gedaan. Het is Sem die slechte bedoelingen had. Hij is de schuldige.  

Stella is gerustgesteld: haar tante heeft haar geholpen en ook haar moeder is niet boos. Ze zijn er om haar te helpen en naar haar te luisteren. Stella kan verder spelen op Roblox. Ze praat nu niet zomaar meer met anderen op Roblox. Ze onthoudt: in het spel, over het spel. Je kunt met vreemden praten op Roblox, maar alleen om tips over het spel te delen. En praat alleen over het spel in het spel, ga niet naar andere sociale media zoals Snapchat of Instagram.